Δημοσιεύσεις στην κατηγορία: Δραστηριότητες

Δραστηριότητες εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών του Καλλιτεχνικού


124 αναγνώσεις

Δραστηριότητες κινηματογράφου

Δραστηριότητα του μαθήματος »Κινηματογράφος» στην α” Γυμνασίου: Άσκηση green screen με υπεύθυνους τους καθηγητές κινηματογράφου Πέννυ Μπούσκα και Μιχάλη Αγραφιώτη.

kall.cinema5 kall.cinema4 kall.cinema2 kall.cinema kall.cinema3

77 αναγνώσεις 310 αναγνώσεις

Κριτική για την παράσταση «Τα μάγια της πεταλούδας»

Χάρης Σαχπατζίδης

 

Μια αλληγορική πάλη ανάμεσα στην Ποίηση και στην καθημερινότητα στο ειδυλλιακό μικροσκοπικό τοπίο της ζωής των εντόμων

από εφήβους του Καλλιτεχνικού σχολείου

 

«Τα μάγια της πεταλούδας» ή αλλιώς «Η κατάρα της πεταλούδας» είναι το πρώτο θεατρικό έργο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα όπου η «κωμωδία», όπως την αποκαλεί ο ίδιος, μετατρέπεται σε ποιητικό δράμα. Eίναι μια ερωτική ιστορία που εξελίσσεται σε ένα κατσαριδοχωριό. Εκεί λοιπόν κατοικούν έντομα ευχαριστημένα που άλλη δουλειά δεν έχουν παρά να ρουφούν τις στάλες της πρωινής δροσιάς και να μεγαλώνουν τα παιδιά τους με τον άγιο φόβο των θεών τους. Ανάμεσά τους ζουν και οι ήρωες του έργου: η Κατσαρίδα Μαυρομάντισσα γιάτρισσα και δασκάλα, η Δόνια Κατσαρίδα χήρα και μητέρα ενός νεαρού ποιητή, του Κατσαριδάκου, τον οποίο θέλει να παντρέψει με μία πλούσια και όμορφη νεαρή κατσαρίδα, τη Σύλβια, ένας μέθυσος σκορπιός ο Κοψοκαλάμης, πυγολαμπίδες, σκουλήκια και όλα αυτά τα μαύρα έντομα της νύχτας. Μέχρι που την ήρεμη ζωή τους ταράζει η εμφάνιση μιας πεταλούδας με λευκό φόρεμα, που δεν μπορεί να πετάξει. Δεν έχει παρά λίγες ώρες που έσκισε το κουκούλι της και με κόπο έχει δημιουργήσει τα φτερά της, αλλά μια πτώση από ένα κυπαρίσσι της χάλασε το ένα φτερό. Κι ενώ αυτή προσπαθεί να δεχτεί τη μεταμόρφωσή της από κάμπια σε πεταλούδα και να πετάξει, ο ποιητής Κατσαριδάκος αιχμαλωτίζεται και μαγεύεται από την ονειρική και κατάλευκη εμφάνισή της και θέλει να την πλησιάσει.

Το έργο εξιστορεί την πάλη της πεταλούδας προς την ελευθερία και την επιθυμία του Κατσαριδάκου να είναι μαζί της, προσπαθώντας να κυνηγήσει το άπιαστο, όπου ο έρωτας και ο θάνατος είναι το ίδιο πράγμα και η «κωμωδία», όπως την αποκαλεί ο ίδιος, μετατρέπεται σ” ένα σκοτεινό ποιητικό παραμύθι σε δύο πράξεις. Ο ποιητής γνωρίζει πως το τραγικό και το κωμικό είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Τα λόγια του συνοψίζουν το διχασμό που ένιωθε ο ίδιος ο Λόρκα: τη βαθιά ριζωμένη και απόλυτα προσωπική του πεποίθηση ότι η χαρά ήταν αδιανόητη χωρίς τη θλίψη, ότι η ζωή ήταν ακατανόητη χωρίς το θάνατο.  Όλοι οι ήρωες του έργου κάτι αγαπούν και κάτι πολεμούν. Όλοι από κάτι απογοητεύονται. Έτσι και ο σκαθαράκος του, βιώνει τον έρωτα συνυφασμένο με ένα υπαρξιακό πένθος συγκινητικό, που αναζητά τις ρίζες του στην ίδια τη φύση του ανθρώπινου ψυχισμού, χωρίς όμως πολυλογίες και περιττά διανθίσματα. Και με εμφανέστατα τα ψήγματα της σουρρεαλιστικής γραφής του. Και η μεγαλύτερη πάλη; Μα ασφαλώς αυτή ανάμεσα στην Ποίηση και την καθημερινότητα. Πρόκειται για μια αλληγορική ιστορία όπου, μέσα από την προσπάθεια μιας πληγωμένης πεταλούδας να πετάξει και ενός ερωτευμένου σκαθαριού να μεταμορφωθεί, ο Λόρκα μας προτείνει τη λύτρωση μέσω της τέχνης. Για τον νεαρό ποιητή η πεταλούδα παίρνει τη μορφή του έρωτα, της τέχνης, του αντισυμβατικού, της ευτυχίας. Στη συμβολική αυτή ιστορία ο συγγραφέας επιλέγει για πρωταγωνιστές του έντομα, για να σηματοδοτήσει την αξία της κάθε ύπαρξης και να τονίσει την ενότητα της φύσης.

Το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο-Λ.Τ. Αμπελοκήπων «Δη?ήτρης Χορν» Θεσσαλονίκης παρουσίασε το έργο του Federico Garcia Lorca Τα ?άγια της πεταλούδας,  σήμερα Σάββατο 16 Απριλίου 2016, ώρα 20.00, στο Θέατρο του Βαφοπούλειου  Πνευ?ατικού Κέντρου Δ. Θεσ/νίκης, σε κάποια μορφή μιούζικαλ, με ?ουσική από τους BEATLES & τον JOHN LENNON που επέλεξε και σκηνοθέτησε η Αλεξάνδρα Μυλωνά, επι?έλεια των κοστουμιών η Ηλέκτρα Λουκίδου, με 45 μαθήτριες/μαθητές να καταθέτουν τη δική τους εκδοχή του κλασικού αριστουργήματος, να χορεύουν, να σκηνογραφούν, να επιμελούνται τον ήχο και τα φώτα και να συμβάλλουν γενικώς στην παράσταση. Το ανέβασμα του έργου θεωρητικά απευθύνεται σε νέους, στην πράξη πάντως απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες ή τουλάχιστον σε όσους παραμένουν νέοι στην καρδιά τους. Αν το εξετάσεις επιφανειακά, η πλοκή είναι αρκετά απλή και συγκεκριμένη και πράγματι αποτελεί ιδανική εισαγωγή στο χώρο του θεάτρου για εφήβους. Από εκεί και πέρα όμως, υπάρχουν βαθύτερα νοήματα που είτε οι μεγάλοι αγνοούμε είτε ηθελημένα έχουμε ξεχάσει. Η γλώσσα είναι ποιητική, κατανοητή στα παιδιά και τους εφήβους ώστε να ακολουθήσουν την πλοκή και αφορμή για συνειρμούς ονειροπόλησης για όλους τους υπόλοιπους. Το να μετατρέψεις σε μιούζικαλ αυτό το έργο δεν είναι τόσο απλό καθώς δεν υπάρχει μια πεπατημένη, το αποτέλεσμα είναι ωστόσο εξαιρετικό και αυτό πιστώνεται και στην προσπάθεια των μαθητών. Η φιλόλογος και σκηνοθέτιδα της παράστασης Αλεξάνδρα Μυλωνά  μας είπε ότι επέλεξε το έργο «αναζητώντας στην πράξη την αθωότητα ?ιας άλλης εποχής, που άφηνε χώρο στον έρωτα και την αγάπη, που τραγουδούσε την ειρήνη, που χα?ογελούσε σε ?ια ζωή ?αζί, τώρα που το όνειρο έγινε εφιάλτης» και αυτό τονίζεται και στη σκηνή. Η επαναστατική φύση του Σκαθαράκου ξεχωρίζει και παρά το γλυκόπικρο τέλος, αυτό που μένει είναι ότι ο έρωτας μας παρακινεί να υπερβούμε την καθημερινότητα και να ανακαλύψουμε τα πιο ευγενή στοιχεία του εαυτού μας ακόμη και μέσα από τον εφιάλτη. Γιατί εν τέλει δεν μπορεί να υπάρξει έρωτας δίχως ποίηση, όπως και ποίηση δίχως έρωτα.

Αυτό που ακόμη μας μένει από Τα μάγια της Πεταλούδας είναι ότι η φαντασία και η ονειροπόληση είναι το ζητούμενο μέσα σε μια πεζή πραγματικότητα. Γιατί κάπως έτσι μια παράσταση δίχως σκηνικά καταφέρνει να γεμίσει τη σκηνή με φρεσκάδα και να παρακινήσει τις πιο ευαίσθητες χορδές του κοινού. Η παράσταση είναι γεμάτη χρώματα, κίνηση και μουσική. Ένας κόσμος γεμάτος αισθήματα και υψηλές αξίες ξεπροβάλλει στη σκηνή. Η πυρετώδης προετοιμασία τους, η εξιστόρηση της πάλης προς την ελευθερία,  το κυνήγι του άπιαστου, όπου ο έρωτας και ο θάνατος είναι το ίδιο πράγμα και η «κωμωδία» μετατρέπεται σ” ένα σκοτεινό ποιητικό παραμύθι σε δύο πράξεις και αρκετές σκηνές, που οι μαθητές εισήγαγαν με πολύχρωμα πλακάτ, κίνηση, ρυθμό και τραγούδι, που πλαισίωνε τους ήρωες τη στιγμή της σκηνικής αλλαγής, το τραγικό και το κωμικό, η χαρά και η θλίψη, η ζωή και ο θάνατος, η επιστράτευση του χορού και του μιούζικαλ, το παιχνίδισμα με τη θεατρική σκευή, ο υπαινικτικός χαρακτήρας των κοστουμιών, η άρτια συνεργασία, το κέφι, ήταν όλα εμφανέστατα και μεταδοτικά. Δεν υπήρξε ούτε στιγμή χαλάρωσης, ούτε ένα σημείο που να «κάνει κοιλιά», και οι ποικίλες φωνητικές τους δυνατότητες (άλλες μεγαλύτερες, άλλες πιο περιορισμένες) αξιοποιήθηκαν στο έπακρο. Η κυριότερη αρετή της παράστασης ήταν ο συγχρονισμός και η σφαιρική αντίληψη κάθε μέλους της ομάδας για όσα συνέβαιναν στο σανίδι.

 


223 αναγνώσεις

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΜΕ ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΣΤΟΝ 2ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΜΕ ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΣΤΟΝ 2ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Ο Διαγωνισμός  Κοινωνικών Επιστημών πραγματοποιήθηκε στο 1ο Πειραματικό Λύκειο «Μ. Ανδρόνικος» το Σάββατο 13/2/2016 με την συμμετοχή πολλών μαθητών/-τριών τόσο από Δημόσια  όσο και από Ιδιωτικά Λύκεια. Οι θεματικές του Διαγωνισμού περιελάμβαναν την εκπόνηση μιας μικροέρευνας και από μια μελέτη περίπτωσης σε θέματα οικονομικής,  κοινωνιολογικής  και πολιτικής επιστήμης.

Οι μαθητές/-τριες που συμμετείχαν  από το σχολείο μας ήταν οι: Βασιλείου Δέσποινα, Γιαννάκη Σουσσάνα, Καλουδιώτη Ιωάννα, Λαουμτζή Μαρία, Μόσχου Κωνσταντίνα, Πάππος Αντώνιος, Στεφανουδάκη Γεωργία και Τσακίρη Αντωνία. Οι μαθητές/-τριες  είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν μαθητές/-τριες από όλο το νομό   Θεσσαλονίκης, να ανταλλάξουν ιδέες και  απόψεις , να συνεργαστούν σε τραπέζι εργασίας  και να καλλιεργήσουν  την ικανότητα /δεξιότητα  της κριτικής προσέγγισης και του κριτικού γραμματισμού σε επίκαιρα θέματα.  Η συμμετοχή θεωρήθηκε από τους ίδιους/ες μαθητές/-τριες ως ουσιαστική, ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική.

Υπεύθυνη καθηγήτρια για τον συντονισμό και την επίβλεψη της συμμετοχής των μαθητών/-τριών ήταν η Θεοδωρίδου Ευαγγελία, Οικονομολόγος και Σύμβουλος Σταδιοδρομίας.


200 αναγνώσεις

Ποιητικά…

Συγχαρητήρια στους μαθητές μας Αλεξάνδρα Νικητοπούλου, Στέλιο Βραχνή, Πέρσα Παλαπανίδου και Βαγγέλη Χαλκιά που συμμετείχαν  στον 8ο Μαθητικό Διαγωνισμό Ποίησης του Δήμου Θεσσαλονίκης (2015), καθώς και στους Βίκτωρ Μπενουζίλιο και Στέλλα Μηνά που διακρίθηκαν σε αυτόν.

Είναι γνωστό πως η καρδιά του Καλλιτεχνικού σχολειού μας, από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα,  χτυπάει σταθερά, με δύναμη και ευαισθησία, και ποιητικά.

Αλεξάνδρα Μυλωνά