183 αναγνώσεις

Ταξίδι στη χώρα των Κενταύρων


Ταξίδι στο Τρίκερι

Μια εκπαιδευτική εκδρομή του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Προγράμματος «Θεσσαλονίκη ?λογοτεχνία και πόλη» τον Απρίλιο της σχολικής χρονιάς 2016- 2017.

Οι σταθμοί μας

 

  • Αρχοντικό Σβαρτς (Αμπελάκια)
  • Μουσείο Θεόφιλου (Ανακασιά)
  • Ξενία (Πορταριά)
  • Σχολείο (Τρίκερι)
  • Ερμού & παραλία (Βόλος)
  • Μοναστήρι-φυλακές γυναικών (Αγία Κυριακή)
  • Βιβλιοθήκη  & πλατεία (Μηλιές)
  • Τμήμα Αρχιτεκτόνων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Βόλος)

Ένα σχόλιο για δυο σχολεία

 

Η συνάντηση του Καλλιτεχνικού Σχολείου Θεσσαλονίκης με το σχολείο στο Τρίκερι, ένα όμορφο χωριό στην είσοδο του Παγασητικού κόλπου, υπήρξε εμπειρία μοναδική της φετινής σχολικής χρονιάς για όλους τους συμμετέχοντες, μαθητές και καθηγητές. Ήταν η αμεσότητα στην επικοινωνία που κατακτήθηκε εξαρχής. Ήταν οι συνεργατικές και δημιουργικές στιγμές που μοιραστήκαμε με τη δραματοποίηση διηγημάτων στην αίθουσα εκδηλώσεων. Ήταν η υπέρβαση του «κλειστού» και δεδομένου τρόπου  ζωής  της κάθε σχολικής ομάδας ξεχωριστά  προς όφελος της ευρύτερης κοινότητας, την οποία τα δυο σχολεία συναπάρτισαν ? σαν να άλλαξαν τα παιδιά μας μετά από αυτή τη δράση, σαν να γλύκαναν και να κατάλαβαν κάτι πιο πολύ, σαν κάτι περισσότερο να συνειδητοποιήσαμε κι εμείς, οι ενήλικες για την εκπαιδευτική διαδικασία που στηρίζουμε με αγώνα και αγωνία κάθε μέρα.

Ένα σχόλιο για ένα σχολείο και μια σχολή

Η εγκάρδια υποδοχή και η πολυδιάστατη περιήγησή μας στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στον Βόλο, στο τέλος της εκδρομής μας αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία δημιουργικής σύνδεσης της Δευτεροβάθμιας με την Τριτοβάθμια εκπαίδευση και, ίσως, το τέλος -με την αριστοτελική σημασία του όρου- για εκείνους τους μαθητές μας που ήδη από την Α΄ Λυκείου έχουν προσανατολιστεί σε πανεπιστημιακές σχολές που συνδυάζουν την επιστήμη με την τέχνη.

Ευχαριστίες

Ευχαριστούμε από καρδιάς τους μαθητές, την φιλόλογο κ. Μαγδαληνή Θωμά, τον Σύλλογο καθηγητών και τον Διευθυντή του  Γυμνασίου – Λυκείου Τρικερίου κ. Σάββα Τσολάκη για τη φιλοξενία.

Ευχαριστούμε, επίσης, θερμά τους φοιτητές κ. Χαρά Αρώνη και κ. Δημήτρη Μουρελάτο, τον καθηγητή κ. Θεοκλή Καναρέλη και την Πρόεδρο κ. Βάσω Τροβά του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο για την έμπρακτη υποστήριξη του εκπαιδευτικού μας έργου.  

Φωτογραφίζουν η Ηλέκτρα Λουκίδου και η Αλεξάνδρα Μυλωνά.

Οι υπεύθυνοι καθηγητές

του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις Αμπελοκήπων:

Τ. Ρωμανάς, Α. Μυλωνά, Η. Λουκίδου

 

 

Σχολιάστε....