975 αναγνώσεις

Πολιτιστικά δρώμενα στη Θεσσαλονίκη


Μάρτιος 2017

Η πυρκαγιά του 1917 και ο ανασχεδιασμός της Θεσσαλονίκης

Εκ μέρους του Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ Καθηγητή Κωνσταντίνου-Βασίλειου Κατσάμπαλου
και της Διευθύντριας του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης κυρίας Πολυξένης Αδάμ Βελένη,
σας προσκαλούμε σε εκδήλωση με θέμα:

Η πυρκαγιά του 1917 και ο ανασχεδιασμός της Θεσσαλονίκης

Η διοργάνωση γίνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης,
το 1917, η οποία υπήρξε ο καταλύτης για την ανοικοδόμηση και τον εκσυγχρονισμό της πόλης,
αλλά και για το σχεδιασμό της πανεπιστημιούπολης του Α.Π.Θ.
Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της έκθεσης «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ-ΠΟΛΗ Α.Π.Θ.: 90+ ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ/100+ ΧΡΟΝΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ» και θα γίνει

στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη 22 Μαρτίου, ώρα 19:00

Η πρόσκληση – πρόγραμμα επισυνάπτεται εδώ.

Με εκτίμηση
Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων

Ιανουάριος 2017

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΘΒΕ «Ανεμοδαρμένα Ύψη»

Περισσότερες πληροφορίες: ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΘΒΕ

 

Δεκέμβριος 2016

Επίσκεψη στο ΠΑΡΚΟ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ-  Ελληνική Πρωτοβουλία Μαρμάρου – Greek Marble Initiative

Η Ελληνική Πρωτοβουλία Μαρμάρου – Greek Marble Initiative είναι ένας φορέας προβολής της σύγχρονης γλυπτικής σε Ελληνικό Μάρμαρο που διοργανώνει το μεγαλύτερο Συμπόσιο μαρμαρογλυπτικής στη σύγχρονη Ελλάδα. Eίναι μια υπαίθρια επισκέψιμη γλυπτοθήκη ? ένα πάρκο γλυπτικής-, με κορυφαίους μαρμαρογλύπτες να εργάζονται σε νέα γλυπτά – δικά τους σχέδια που αποτελούν πρωτότυπη καλλιτεχνική έμπνευση.

Ο επισκέπτης θα δει, θα ακούσει και θα μάθει τα μυστικά της αρχαιότερης Ελληνικής Τέχνης και θα παρακολουθήσει τη διαδικασία της δημιουργίας της.

Ώρες επίσκεψης: από 9.30 μέχρι 13.30

Δελτίο Τύπου κλικ –> Δελτίο Τύπου GMI

 

Εορταστικές δράσεις και εκδηλώσεις από το ΚΘΒΕ για μικρούς και μεγάλους 

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, συμμετέχοντας στο εορταστικό κλίμα των ημερών, προγραμματίζει μια σειρά εκδηλώσεων και δράσεων που απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους.

Αναλυτικά το πρόγραμμα κλικ –> εδώ

 

Art-Thessaloniki International Contemporary Art Fair 2016

Η 1η Art-Thessaloniki International Contemporary Art Fair, θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, από 1 εως 4 Δεκεμβρίου 2016, στο Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο της ΔΕΘ HELEXPO (περίπτερα   10 & 9)

Την διοργάνωση της έχει αναλάβει ο Εθνικός Φορέας Οργάνωσης Εκθέσεων, Συνεδρίων και Πολιτιστικών Εκδηλώσεων «ΔΕΘ HELEXPO ΑΕ«, με  καλλιτεχνικό διευθυντή τον Παντελή Τσάτση.

Παράλληλα με την υποστήριξη – συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης, την Αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού και Μακεδονίας Θράκης, αλλά και τους πολυάριθμους φορείς της πόλης, που θα ενωθούν με την έκθεση, προετοιμαστείτε για ένα από τα σημαντικότερα  καλλιτεχνικά γεγονότα που θα λάβουν μέρος στη χώρα.

Η Art-Thessaloniki Fair με ένα εκτενές παράλληλο πρόγραμμα 5 μουσειακών εκθέσεων, 2 τιμώμενους καλλιτέχνες και 10 projects, που θα αγκαλιάσει ολόκληρη την πόλη, περιμένει να καλωσορίσει πολλούς επισκέπτες, συλλέκτες, αγοραστές που θα περιηγηθούν  ανάμεσα σε  γκαλερί  από την Ελλάδα, την Σερβία, την Βουλγαρία, την Ιταλία  την Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, την Ρωσία, την Ιαπωνία, και την Γαλλία που θα συμμετάσχουν.

Προσκαλούμε εσάς και τους μαθητές σας την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016 από τις 9.30 μέχρι τις 13.30, ώρα αφιερωμένη σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προκειμένου οι μαθητές σας να έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε αυτό το διεθνές και πολιτιστικό γεγονός.. Η Art-Thessaloniki International Contemporary Art Fair θα πραγματοποιηθεί στα περιπτερά  10 και 9 εντός της ΔΕΘ HELEXPO.

Για την οργανωμένη επίσκεψη του σχολείου σας παρακαλούμε επικοινωνήστε στο email fairartthessaloniki@gmail.com. H συμβολική τιμή του εισιτηρίου εισόδου για τον κάθε μαθητή είναι 3?.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το site μας www.artthessaloniki.gr

Νοέμβριος 2016

RIζEς Vol. I

15025347_324320904605076_5764228892537879738_o
Η παράσταση RIζEς vol.I είναι το τελικό αποτέλεσμα μιας χορευτικής και χορογραφικής έρευνας που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά με τη μορφή Σπουδής πάνω στους Παραδοσιακούς χορούς τον Ιούνιο του 2016 στο «δικό μου FEΣΤΙVΑΛ ΧΟΡΟΥ» στη Θεσσαλονίκη, με τον τίτλο «Από το Παραδοσιακό στο Αρχέγονο, από το Ατομικό σώμα στο Συλλογικό».
Η παράσταση εμπνέεται από τις βασικές συνιστώσες των παραδοσιακών χορών, όπως αυτές εκφράζονται μέσα από αντίστοιχα μοτίβα, ρυθμούς και σχήματα, και με βασικό άξονα τη χρήση του Χώρου. Επιχειρεί να διερευνήσει τα όρια του ατομικού σώματος, καθώς αυτό διανύει μια διαδρομή, όπου θα συνυπάρξει, θα αλληλεπιδράσει, θα εναντιωθεί, θα αυτονομηθεί και, εν τέλει, θα εναρμονιστεί μέσα σε μια κοινή συλλογική συνθήκη.
Η χορευτική διαδρομή αυτή υποστηρίζεται και αλληλεπιδρά με τρεις μουσικούς που δημιουργούν ζωντανά ένα παράλληλο ηχητικό τοπίο.

 

 

Πληροφορίες παράστασης:
Studio 29A, Πτολεμαίων 29Α (τέλος στοάς), Θεσσαλονίκη
19, 20, 26, 27 Νοεμβρίου και 3, 4 Δεκεμβρίου 2016
Ώρα: 21:30
Γενική είσοδος: 7?
Φοιτητικό/ανέργων: 5?
Απαραίτητη η κράτηση λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων. Τηλ.: 6983188790

Συντελεστές:
Ιδέα/σύνθεση/χορογραφία: Ειρήνη Καλογηρά
Δραματουργία: Πάνος Δεληνικόπουλος, Ειρήνη Καλογηρά
Ζωντανή μουσική σύνθεση: Αδάμ Σιάγας, Γιάννης Οικονόμου, Γεωργία Τέντα
Χορεύουν (αλφαβητικά): Βίκυ Αγγελίδου, Νατάσσα Αραμπατζή, Αλέξανδρος Γκουντινάκης, Ειρήνη Καλογηρά, Γιώργος Πανόπουλος, Μαρία Πίσιου
Κοστούμια: Ελένη Χασιώτη
Σχεδιασμός φώτων: Νατάσσα Αραμπατζή, Ειρήνη Καλογηρά
Τεχνικός χειρισμός: Αλεξία Μουρτίδου
Βίντεο: Γιώργος Μάνος

 

Οκτώβριος 2016

Παράσταση «Αναφορά στον Γκρέκο»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Nίκου Καζαντζάκη

«Αναφορά στον Γκρέκο»

Σκηνοθεσία Τάκη Χρυσικάκου

 Με τον Τάκη Χρυσικάκο και τη Γεωργία Νταγάκη

 

Παραστάσεις για σχολεία στη Θεσσαλονίκη

«Αλάκερη η ψυχή μου μια κραυγή κι όλο μου το έργο το σχόλιο στην κραυγή αυτή.

Φωνάζω τη μνήμη να θυμηθεί, περμαζώνω από τον αέρα τη ζωή μου, στέκουμαι σαν στρατιώτης και κάνω την αναφορά μου στον Γκρέκο, γιατί αυτός είναι ζυμωμένος από το ίδιο κρητικό χώμα με μένα και καλύτερα απ? όλους τους αγωνιστές που ζουν η που έχουν ζήσει μπορεί να με νιώσει».   Ν. Καζαντζάκης

Η «Αναφορά στον Γκρέκο», είναι το τελευταίο έργο τού μεγάλου Έλληνα συγγραφέα. Ένα είδος πνευματικής αυτοβιογραφίας ή, όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος ο Καζαντζάκης, μια «αναφορά»  με τη στρατιωτική έννοια του όρου, σχετικά με τους στόχους του και τις προσπάθειές του. Ξεκινά από τα παιδικά του χρόνια και σταματά στην ημέρα της «κρητικής ματιάς» και στη σύλληψη της Οδύσσειας. Δεν αφηγείται το σύνολο της ζωής του, αλλά παρουσιάζει τους σταθμούς της πνευματικής του πορείας, χωρίς να ακολουθεί την αυστηρή χρονολογική σειρά της πραγματικής του βιογραφίας.

Μια παράσταση, που μέσα από τους ήρωες των έργων του Νίκου Καζαντζάκη και τις εξομολογήσεις του (στον παππού του, όπως αποκαλεί τον Ελ Γκρέκο) συναντάμε το μεγαλείο της Ελλάδας και το ανυπόταχτο πνεύμα του ίδιου του συγγραφέα.

Στην παράσταση πρωταγωνιστούν ο Τάκης Χρυσικάκος, που ερμηνεύει τον Νίκο Καζαντζάκη και πρόσωπα του έργου του, καθώς και η Γεωργία Νταγάκη, που με την λύρα και το τραγούδι  συνομιλεί με τους πρωταγωνιστές του, τον Καπετάν Μιχάλη, τον Αλέξη Ζορμπά, τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο και την ωραία Ελένη του Ομήρου!

Συμμετέχει ο εξαίρετος μουσικός Χρυσόστομος Καραντωνίου  παίζοντας κλασική κιθάρα.

Η εξαιρετική παράσταση «Αναφορά στον Γκρέκο» ξεκίνησε το ταξίδι της  από την Κρήτη  την  γενέτειρα του Νίκου Καζαντζάκη με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό και συγκίνηση.

Στις 4 Ιουνίου προσκλήθηκε από τον τομέα πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και παρουσίασε την παράσταση στις Βρυξέλλες.

Στο πλαίσιο  της μεγάλης περιοδείας σχεδιάζουμε να παρουσιάσουμε την παράσταση μας στην πόλη της Θεσσαλονίκης  για τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Οι ημερομηνίες παρουσίασης της παράστασης είναι Τετάρτη 1, Πέμπτη 2 και Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017.

Η τιμή του ομαδικού σχολικού εισιτηρίου είναι 6 ευρώ ανά μαθητή.

Θα θέλαμε να σας καλέσουμε στις παραστάσεις μας το Σάββατο 5 Νοεμβρίου στις 9 ή την  Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016 στις 8  στο Θέατρο ΑΥΛΑΙΑ για να παρακολουθήσετε δωρεάν την  παράσταση «Αναφορά στον Γκρέκο».

Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Παρακαλώ δηλώστε συμμετοχή με αποστολή e-mail: ginontaierga@gmail.com ή τηλεφωνικά στο  6977592463.

 

Θεατρική προσαρμογή  ? Σκηνοθεσία: Τάκης Χρυσικάκος

Συνεργάτης ? Σκηνοθέτης : Εμμανουέλα Αλεξίου

Επιλογές τραγουδιών : Χαϊνης Δημήτρης Αποστολάκης ? Γεωργία Νταγάκη

Φωτισμοί: Ντίνος Μεταλλίδης

Πρωταγωνιστεί :  Τάκης Χρυσικάκος

Κρητική λύρα – Τραγούδι    :  Γεωργία Νταγάκη

Κλασική κιθάρα : Χρυσόστομος Καραντωνίου

Παραγωγή: Γίνονται Έργα

 

«Αγία Πετρούπολη ποιητική πραγματικότητα»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και  το Κέντρο Πολιτισμού Π.Κ.Μ.  σε συνεργασία με το Κρατικό Εκθεσιακό κέντρο «ΜΑΝΕΖ» της Αγίας Πετρούπολης

στο πλαίσιο του αφιερωματικού Έτους φιλίας Ελλάδας ? Ρωσίας

διοργανώνει την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο

«Αγία Πετρούπολη ποιητική πραγματικότητα»

του διάσημου  Ρώσου φωτογράφου Emil Kan

στο Φουαγιέ Πλατείας (κτίριο Μ1)

του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης

28.10.16 ? 14.11.16

 Η εν λόγω έκθεση πρόκειται να εγκαινιαστεί  από τον Κυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης κ. Γκεόργκι Πολτάβτσενκο στα πλαίσια της επίσκεψης του  στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 14:00.

H έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης και του Ρώσικου Προξενείου Θεσσαλονίκης.

 

«ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

στο Κινηματοθέατρο «Αλέξανδρος» (Εθνικής Αμύνης 1) 17/10/16 ? 22/10/16
στο πλαίσιο των 51ων Δημητρίων του Δήμου Θεσσαλονίκης

Διοργάνωση: Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Κέντρο Πολιτισμού της Π.Κ.Μ. σε συνεργασία με το THESS FEST και τα AZA cinema ? club

Δελτίο Τύπου

Ότι αξέχαστο, πρωτοποριακό, βραβευμένο από το χώρο του κινηματογράφου φέρνει για ακόμα μια χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Θεσσαλονίκης (Thessaloniki International Short Film Festival) υπό την καθοδήγηση του ακούραστου οραματιστή του Γιάννη Ζαχόπουλου.

Από Δευτέρα μέχρι και Σάββατο 22 Οκτωβρίου, μία 3ωρη προβολή στις 5μμ και μία 3ωρη βραδινή στις 8:30. Στην βραδινή τού Σαββάτου, κλείνοντας μια δεκαετία, το TiSFF παρουσιάζει μια σημαντική λογοτεχνική-κινηματογραφική ρετροσπεκτίβα με τις 10 ταινίες του μοναδικού μας συγγραφέα/μεταφραστή/σκηνοθέτη ΑΧΙΛΛΕΑ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ.
Τήν κάθε ταινία θα προλογίσει o φιλόλογος Αριστοτέλης Σαίνης, και φυσικά θα ακολουθήσει μια ανοιχτή συζήτηση. Ένα πραγματικό μοναδικό βράδυ για τους φίλους του καλού σινεμά και της λογοτεχνίας της Θεσσαλονίκη,, αλλά και ένα μεγάλο μάθημα γιά την σκηνοθεσία, το σενάριο, τις ερμηνείες τών ηθοποιών.

Και ας μην ξεχνάμε ότι το κινηματογραφικό φεστιβάλ της πόλης μας είναι τα μοναδικό ελληνικό φεστιβάλ μ.μ. ταινιών πού με βάση την «επιλογή ταινιών και το πρόγραμμα του» έχει συμπεριληφθεί στα 44 καλύτερα φεστιβάλ μικρού μήκους του πλανήτη, εκ των οποίων τα 27 είναι ευρωπαϊκά όπως Κάννες, Βερολίνο, Κλαιρμόν ? Φεράν, κ.α. Ενα κόσμημα γιά την Θεσααλονίκη και όλα τα Βαλκάνια.

Ώρες προβολών : 17:00 & 21:00 – Είσοδος: 5 ?

Συναυλία-αφιέρωμα στον μεγάλο μας ποιητή Οδυσσέα Ελύτη «Ο ΑΙΩΝΙΟΣ ΕΦΗΒΟΣ»

Την εκδήλωση διοργανώνει το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) και η θεματική Αντιπεριφέρεια Τουρισμού και Πολιτισμού της ΠΚΜ.

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 20:00, στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Περισσότερες Πληροφορίες: κλικ εδώ –> NEO Δ Τ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ 02 10 16 (3)

 

Σεπτέμβριος 2016

«Ανοιχτό Θέατρο» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας & του Κέντρου Πολιτισμού Π.Κ.Μ.

Το «Ανοιχτό Θέατρο» συνεχίζει με την θεατρική παράσταση
«Η ΟΠΕΡΑ ΤΟΥ ΖΗΤΙΑΝΟΥ»
του John Gay
σε σκηνοθεσία Σταμάτη Στάμογλου
μετάφραση ? διασκευή Γλυκερία Καλαϊτζή
από την Κεντρική Σκηνή της Κοιν. Επιχ. Υπ. Δήμου Νεάπολης ? Συκεών
Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 21:00
στο Κινηματοθέατρο «Αλέξανδρος» (Εθνικής Αμύνης 1) ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Περισσότερες Πληροφορίες: κλικ εδώ –> Δ.Τ. ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ – Η ΟΠΕΡΑ ΤΟΥ ΖΗΤΙΑΝΟΥ – 230916

«Φεστιβάλ Όπερας, Θεσσαλονίκη 2016»

Για δεύτερη χρονιά η ομάδα Skull of Yorick Productions σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων της πόλης της Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί το Φεστιβάλ Όπερας Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη, με τέσσερις από τις πέντε παραστάσεις δωρεάν για το κοινό.

Περισσότερες Πληροφορίες: κλικ εδώ –> Δ.Τ. ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΠΕΡΑΣ

Ιούλιος 2016

Ιούλιος στην Casa Bianca – Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης –> κλικ εδώ

Ιούνιος 2016

Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

ΚΜΣΤ-ΙΟΥΝΙΟΣ 2016-ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΘΕΣΕΙΣ –> κλικ εδώ

Μάιος 2016

4η γιορτή Πολυγλωσσίας

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Αθλητισμού δια του Τμήματος Προγραμμάτων και Δια Βίου Μάθησης, σε συνεργασία με τη Δ.Ε.Π.Θ.Ε (Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης, Θεάματος και Επικοινωνίας) και άλλων φορέων της πόλης μας, θα πραγματοποιήσει τη 4η Γιορτή της Πολυγλωσσίας στις 27, 28 & 29 Μαΐου 2016 σε χώρους του Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης (στην εσωτερική και εξωτερική σκηνή φουαγιέ, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, στην αίθουσα νερού, στο αμφιθέατρο, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και στον εξωτερικό χώρο του Δημαρχιακού Μεγάρου).

Περισσότερες πληροφορίες και πρόγραμμα: κλικ εδώ

 

3ο Ευρωπαϊκό Παιδικό Φεστιβάλ Elephantastico

20.21.22 Μαΐου 2016

To Ευρωπαϊκό Παιδικό Φεστιβάλ Elephantastico, διοργανώνεται για τρίτη συνεχή χρονιά από τον Δήμο Θεσσαλονίκης στο διάστημα από τις 20 έως τις 22 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη.

Αναμένεται να φιλοξενήσει 50 εκδηλώσεις με συναυλίες, αφηγήσεις παραμυθιών, παραστάσεις κουκλοθέατρου, εργαστήρια κίνησης, θεάτρου και εικαστικών, προβολές ταινιών και ξεναγήσεις σε ιστορικά μνημεία και αξιοθέατα της πόλης.

Περισσότερες πληροφορίες και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων: με κλικ εδώ.

Παγκόσμια ημέρα χορού

11 Μαΐου 2016

Ανοιχτά μαθήματα – Εκδηλώσεις

Το Καλλιτεχνικό Σχολείο συμμετέχει στην εκδήλωση με τη χορογραφία «Dreaming» (σύγχρονος χορός) της δασκάλας χορού Βίκυς Αγγελίδου.
Χορεύουν μαθήτριες της Β” Λυκείου (κατεύθυνσης χορού).
Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Απρίλιος 2016

Οι μαθητές της Θεσσαλονίκης τιμούν τους ήρωες του Κυπριακού Αγώνα 1955-1959

Τετάρτη 13 Απριλίου 2016, στις 7.30 μ.μ. Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ.
Τίτλος της εκδήλωσης 2016: «Ζωή σε σας ο θάνατος κι αθάνατοι θα μείνετε».

Περισσότερες πληροφορίες: Ελένη Μούζουρα: κιν: 6945603445, Email: mouzoura@sch.gr
Ιωάννα Βορβή Ιωάννα: κιν.: 6974817353, Email: ioaborb@gmail.com
Κώστας Σταματάρης: κιν:6974559908, Email: stamatar@vet.auth.gr

 

4ος Πανελλήνιος Πανελλήνιος Πανελλήνιος Λογοτεχνικός Λογοτεχνικός Λογοτεχνικός Διαγωνισμός Εφηβικού Εφηβικού Εφηβικού Διηγήματος Διηγήματος Διηγήματος και Ποίησης Ποίησης Ποίησης «Γρηγόρης Πεντζίκης»

Τελετή απονομής βραβείων, Παρασκευή 15 Απριλίου 2016, 17:30
Hydrama Grand Hotel Δράμας,

Περισσότερες πληροφορίες: http://educircle.gr/pentzikis/

 

Καντάν 2

2015-2016 Ομάδα παραστατικών τεχνών Α4Μ

Καντάν 2
Πρώτη Παρουσίαση: Μονή Λαζαριστών – Μικρό θέατρο, 15/04/2016

Το «Καντάν» είναι βασισμένο στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Γιούκιο Μισίμα, το οποίο στην πρωτότυπή του μορφή αποτελεί έργο του ιαπωνικού θεάτρου Νοh. Πρόκειται για μια παράσταση σωματικού θεάτρου όπου στοιχεία του παραδοσιακού ιαπωνικού θεάτρου Νοh και του σύγχρονου ιαπωνικού χορού Butoh συγκεράζονται ζωντανά με τη σύγχρονη μουσική.

Περισσότερες πληροφορίες: εδώ 

 

Εγκαίνια Έκθεσης Εργαστηρίων Εικαστικών Καλλιτεχνικού Σχολείου

AFISA_2016-APo-kai-pros

 

Πέμπτη 7 Απριλίου 2016,  ώρα: 19.30

Αίθουσα Τέχνης Ρω (Ρωμανού 5, περιοχή Λευκού Πύργου)

Παρουσιάζονται έργα μαθητών όλων των τάξεων των Εργαστηρίων Εικαστικών του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου (με Λυκειακές Τάξεις) Αμπελοκήπων.

 

 

 

 

 

 

 

Δράσεις του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού για το μήνα Απρίλιο 2016

Κάντε κλικ εδώ -> Ενημερωτικό δελτίο 

 

Έκθεση comics με τίτλο «Comics & Fun»

To εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos, στο πλαίσιο του Kids Arts Festival, παρουσιάζει την έκθεση comics με τίτλο «Comics & Fun».

Aπό την Τετάρτη 30 Μαρτίου μέχρι και το Σάββατο 9 Απριλίου ο χώρος της πλατείας του εμπορικού κέντρου θα φιλοξενεί πληθώρα δημιουργικών δραστηριοτήτων για παιδιά και ενήλικες αλλά και μία συνοπτική έκθεση με την ιστορία των comics, με αναφορά στους δημοφιλέστερους ήρωες και δημιουργούς της ιστορίας του μέσου.

 

Φεβρουάριος 2016

Εκδήλωση Τιμής για τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης (1941-43)

Κέντρο-Ιστορίας_Αφίσα (1)

Το Καλλιτεχνικό Σχολείο Θεσσαλονίκης οργανώνει Εκδήλωση Τιμής για τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης (1941-43), στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Μέγαρο Μπίλλη) ? Πλατεία Ιπποδρομίου, την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016 ? Ώρα: 19.30

Ομιλητές: ο κος Ευάγγελος Χεκίμογλου και η κα Βικτώρια Μπενουζίλιο

Συμμετέχουν: η παραμυθική ομάδα με μουσική: Έπεα Πτερόεντα, η χορωδία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και η μαθητές του Καλλιτεχνικού Σχολείου Θεσσαλονίκης.

Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης

 

Ιανουάριος 2016

ΚΡΑΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΣΙΜΠΕΛΙΟΥΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

SIBELIUS-AFISA

Το Κρατικό Ωδείο παρουσιάζει το Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016, σε συνεργασία με το Φινλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών, ένα αφιέρωμα στα 150 χρόνια από τη γέννηση του Ζαν Σιμπέλιους με τους διακεκριμένους μουσικούς, Δημήτρη Πάτρα, βιολοντσέλο και Ρέμα Ραγιάς, πιάνο.

O Σιμπέλιους αναφέρεται συχνά ως ?ο εθνικός συνθέτης της Φινλανδίας?, αλλά η σημασία και η αισθητική αντίληψη της μουσικής του δημιουργίας ξεπερνά τα εθνικά ή στενά παιδαγωγικά όρια και αποτελεί παγκόσμια μουσική κληρονομιά. Παρά το βαθύ του ενδιαφέρον για την παραδοσιακή μουσική και τη λαϊκή ποίηση των Φινλανδών, όπως το Έπος Κάλεβαλα, ο Σιμπέλιους αποσκοπούσε από την αρχή της καριέρας του σε διεθνή αναγνώριση. Το προσωπικό ύφος της μουσικής του αναπτύσσεται από τον ύστερο ρομαντισμό ως την αβάν-γκαρντ της δεκαετίας του 1920 με αναφορές στον ιμπρεσιονισμό και το νεοκλασικισμό. Η μουσική του δύσκολα χαρακτηρίζεται, αλλά είναι εύκολα αναγνωρίσιμη.

Παράλληλα με την σύνθεση των συμφωνικών του έργων, ο Σιμπέλιους έγραφε σε όλη τη διάρκεια του δημιουργικού του βίου ?μινιατούρες? για πιάνο. Επίσης, ο Ζαν Σιμπέλιους αγάπησε το βιολοντσέλο, διότι ο αδελφός του Christian ήταν ερασιτέχνης τσελίστας και στα νεανικά τους χρόνια έπαιζαν μαζί μουσική δωματίου.  Εκτός από έργα του γνωστού Φινλανδού συνθέτη, στη συναυλία θα παρουσιαστεί το έργο του Ιωσήφ Παπαδάτου:

?inenratsastus ? Auringonnousu ? Νυχτερινή Διαδρομή ? Χάραμα, έργο 104.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Εκδηλώσεων ΚΩΘ «Μελίνα Μερκούρη» στις οκτώ το βράδυ,  με είσοδο ελεύθερη.»

 

Γιώργο Ιωάννου, «Οδοιπορώντας…», θεατροποιημένο αναλόγιο του ΚΘΒΕ

κθβε οδοιπορώντας

 

 

 

 

 

 

 

 

Δεκέμβριος 2015

Χριστουγεννιάτικη Συναυλία της Ορχήστρας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Εκ μέρους των Πρυτανικών Αρχών του ΑΠΘ μπορείτε να βρείτε αναρτημένη την πρόσκληση-πρόγραμμα στη Χριστουγεννιάτικη Συναυλία της Ορχήστρας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Συνημμένο αρχείο: PROGR web

«Ευριπίδη,Ελένη»

Κυριακή, 13 ή 20 Δεκεμβρίου
στις 17:00 μ.μ στο Blackbox.
(Βασ. Όλγας 65 και Φλέμινγκ 2,Θεσσαλονίκη).
Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση θέσεων
στα τηλέφωνα: 6934600074(Μικρός Βορράς)
2310 829254(Blackbox)

Επισυνάπτεται το αρχείο: prosklisi eleni drive (1), το οποίο μπορείτε να εκτυπώσετε και να το χρησιμοποιήσετε ως πρόσκληση για να δείτε εντελώς δωρεάν την παράσταση
«Ευριπίδη,Έλενη», σε μετάφραση Δημήτρη Δημητριάδη και σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου

Νοέμβριος 2015

exofilo

«Αλεξάνδρεια=Θεσσαλονίκη 45+4 Εικαστικές Προτάσεις» 

Εγκαίνια: Δευτέρα 9 Νοε 2015, ώρα: 20.00

Η διάρκεια της έκθεσης είναι:
Νοέμβριος 2015-Φεβρουάριος 2016
και η είσοδος για το κοινό ε λ ε ύ θ ε ρ η.

Αίθουσες Εικαστικών Α? & Β? (5ος όροφος) του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου.

 

Σχολιάστε....